Prireditve ob prazniku Občine Žužemberk in Trški dnevi

TRŠKI DNEVI

Žužemberk, Suha krajina – od 8. do 18. julija 2016

 

Ob prazniku Občine Žužemberk, 15. juliju, in v okviru tradicionalnih Trških dni, v organizaciji Občine Žužemberk, Turističnega društva Suha krajina, PGD Žužemberk in mnogih ostalih društev in organizacij, bodo Trški dnevi potekali na različnih prizoriščih vse od 8. do 18. julija 2016.

Trški dnevi so največja in najodmevnejša kulturno–rekreativno-etnološko-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata sedanjost in preteklost.

V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tudi tuji umetniki, vključena pa so tudi skorajda vsa društva in organizacije z območja občine.

Program:

8. julij: koncert za orgle v farni cerkvi sv. Mohorja in Fortunata profesorja Milka Bizjaka

9. julij: otvoritev razstave EU sklada ‘Kaj je bilo z evropskimi sredstvi narejeno zate, za tvoj kraj’ in v Srednjem Lipovcu srečanje vseh oglarjev Slovenije s slavnostnim prižigom oglarske kope

10. julij: v žužemberškem gradu slovesnost, posvečena krvodajalstvu, s podelitvijo plaket krvodajalcem in z nastopom pevske skupine Žitni klas in harmonikarke Vesne Zarabec

12. julij: predavanje o pivu s praktičnim prikazom varjenja piva, ki ga bo predstavil Davor Mišmaš

13. julij: pri spomeniku NOB na Cviblju bo v poznih popoldanskih urah potekala slovesnost ob prazniku šoferjev in avtomehanikov s kulturnim programom in položitvijo venca

– 14. julij: v Šmihelu pri Žužemberku bo potekal Šmihelski dan z zanimivim predavanjem Vila rustika in Rimljani v Šmihelu arheologa Boruta Križa

15. julij: v popoldanskih urah bo potekala otvoritev občinske pridobitve v kohezijskem projektu Oskrba s pitno vodo Suhe krajine in častno gostjo ministrico pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenko Smerkolj, v gradu bo nato sledila uradna otvoritev Trških dni v Žužemberku, ki jih bo odprla državna sekretarja Ministrstva za kulturo Damjana Pečnik, z tvoritvijo razstave likovnih del slikarja Konstantina Viranta in Neve Vranešič Virant, s kulturnim programom in nastopom ljudskih pevk v pokrajinskih nošah in ter pozdravnimi nagovori, sledi otvoritev spominske plošče za Narodno čitalnico v Žužemberku, po otvoritvah pa bo na grajskem dvorišču pod zvezdami potekala zabava s KOK bandom.

16. julij: v Žužemberku bo začetek že 7. suhokranjskega kolesarskega maratona za rekreativce po krajši 35 km in daljši 52 km progi, sledi otvoritev razstave ročnih del, na Grajskem trgu 26 bodo potekale preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi s prikazom uporabe defibrilatorja, sledi otvoritev občinske pridobitve in slavnostni podpis pogodbe o sofinanciranju kohezijska projekta Oskrba s pitno vodo Suhe krajine z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen in župani občin partneric. V popoldanskem času bo pri gradu otvoritev suhokranjske tržnice s predstavitvijo Združenja zgodovinskim mest Slovenije, v gradu bo predstavitev mladih harmonikarjev in nastop Mirnopeških harmonikarjev. Sledi predstavitev avtomobilov starodobnikov in njihova promocijska vožnja. Pri Pavilionu EASA Žužemberk bo potekala 1. JEŠPREJADA- tekmovanje v kuhanju ješprena, v grajskem jarku pa zabavne Trške igre podeželske mladine. Pri gasilskem domu bo sledila tradicionalna Suhokranjska noč s pravo gasilsko veselico z ansamblom Calypso.

17. julij: v žužemberškem gradu bo potekal daleč naokoli poznan Srednjeveški dan z odhodom k sveti maši, kjer bo tudi Farno žegnanje, na trgu bo srednjeveška tržnica, vitezi, grajske gospodične, srednjeveški in renesančni plesi, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije.

Ob 21. uri bo na dvorišču žužemberškega gradu potekala slovesnost s kulturnim programom ob prazniku občine z nagovorom župana Franca Škufce in slavnostnega govornika predsednika Državnega zbora RS dr. Milana Brgleza ter s podelitvijo občinskih priznanj in pozdravi županov prijateljskih občin iz Hrvaške, Slovaške, Srbije in Slovenije. Po slovesnosti in slavnosti seji občinskega sveta sledi koncert ene najpriljubnejših pevk slovenske glasbe Nine Pušlar.

 

Trški dnevi se zaključijo v Žužemberku v ponedeljek, 18. julija, ko v gradu s spominsko uro počastimo spomin na obletnico rojstva Rozalije Sršen ali Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, rojene 16.7.1897 v Žužemberku. Zanimiv kulturni program in pogovor s častno gostjo, gledališko in filmsko igralko Ljerko Belak, prejemnico Borštnikovega prstana 2015, pripravi KUD Žužemberk.

 

Več informacij: Program Trških dni V ŽUŽEMBERKU 2016