Umrl častni občan Slavko Gliha

Umrl častni občan Slavko Gliha, univ. dipl. inž in eoc., predsednik odbora za obnovo Žužemberškega gradu,…

Sporočamo žalostno vest, da nas je danes, 17. avgusta 2020, zapustil naš častni občan Slavko Gliha, rojeni Žužemberčan, velik mož, ki je naziv častnega občna Občine Žužemberk prejel leta 2005.  

Gospod Slavko Gliha se je rodil 7. 3. 1940 v Žužemberku in kot rojeni Žužemberčan je poznal in se zavedal pomena kulturne dediščine in gradu za ohranitev identitete trga, Žužemberka in Suhe krajine. S svojim dolgoletnim in prizadevnim delom v Ljubljani je pomagal rojakom ter bil eden izmed pobudnikov za ponovno obnovo gradu Žužemberk.  Z ustanovitvijo odbora so se začela prenovitvena dela na gradu, ki je tako postal osrednji turistični in kulturni center v dolini zgornje Krke in Občine Žužemberk. 

Gospod Slavko Gliha ni bil aktiven samo pri delu odbora za obnovo gradu, svojo ljubezen do domačega kraja je izkazoval tudi z vestnim in požrtvovalnim delom v vinogradu in vinogradniškem društvu ter kot prvi pridobil naziv ‘ambasador zweigelta’.

V svoji bogati karieri je veliko storil za razvoj kmetijstva, saj je bil eden najuglednejših slovenskih agrarnih ekonomistov. Kmetijski inštitut Slovenije je uspešno vodil vse do svoje upokojitve. Leta 1998 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge v korist kmetijskega razvoja, za dolgoletno uspešno vodenje kmetijskega inštituta in za prispevek k ohranjanju kulturne dediščine.

 V letu 2010 je izdal avtobiografijo Moja pota, kjer je zanimivo opisal svoja otroška leta, družino, čas šolanja, službovanja in tudi tretjega življenjskega obdobja.

Gospod Slavko Gliha je bil velik mož, ki mu je veliko pomenila poštenost, iskrenost, delo, družina in rodna Suha krajina.

Naj počiva v miru!