Povabilo

Obiskati Občino Žužemberk v Suhi krajini, pokrajini ob zgornjem toku reke Krke, pomeni pobegniti od mestnega vrveža, smoga, gneče, avtomobilov in divjega vsakdana. Narava, ki je Žužemberk in Suho krajino bogato obdarila, nudi neslutene možnosti za obogatitev telesa in duha. Če se radi preizkusite v športnih dejavnostih, se popeljete s čolnom, s kolesom, lovite ribe ali se odpravite na lov, ribolov, pohod, se popeljete z zapravljivčkom, vam ostane to za vedno v spominu in pomeni novo izkušnjo.

Bogata kulturna in zgodovinska dediščina teh krajev je zares vredna ogleda: žužemberški grad, cerkev sv. Nikolaja, ostanki rimske ceste, restavriran plavž na Dvoru, cerkev sv. Neže, večstoletne lipe, ostanki ‘venetskih’ naselij, mlini, ostanki papirnice in usnjarne, rimski nagrobniki… Suha krajina je zanimiva vsem: mladim, starejšim, pohodnikom, kolesarjem, zgodovinarjem, čolnarjem, slikarjem, pustolovcem, raziskovalcem…

Vsak, ki želi doživeti nekaj drugačnega bo lahko našel kaj zase. Domačini se trudimo, da vam ponudimo pomoč, če jo potrebujete. Turistični zanesenjaki delujemo v turističnem društvu in pomagamo pri akcijah čiščenja okolja, pri kulturnih prireditvah, pri promociji Suhe krajine. Želimo si, da bi več ljudi spoznalo naše kraje in doživelo prijeten obisk v Žužemberku, v dolini reke Krke, ob žuborenju slapov, v prelepi naravi na skrivnostnem kraškem svetu.

Vabi vas Suha krajina, kjer čas teče drugače. Vabi vas Žužemberk, reka Krka z dolino gradov, vabi vas mir, neokrnjena narava, kulturnozgodovinske znamenitosti in mnogo priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Želimo si, da nas obiščete in Suho krajino tudi sami doživite.

Vlado Kostevc