Začasne ukrepe podaljšali za en teden

Vlada RS je na današnji dopisni seji podaljšala veljavnost odlokov o ukrepih in omejitvah za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni Covid-19.

Tako je za sedem dni podaljšala veljavnost Odloka o prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Prav tako se za teden dni podaljša prepovedi zbiranja nad šest oseb, omejitev gibanja med občinami in omejitev gibanja med 21. in 6. uro ponoči. Podaljšuje se tudi veljavnost  Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Z odlokom je za en teden do 8. novembra podaljšala šolske počitnice za učence osnovnih in glasbenih šol, medtem ko bo pouk za dijake v srednjih šolah, torej v nižjem poklicnem izobraževanju, srednjem poklicnem izobraževanju, v srednjem strokovnem izobraževanju in v gimnazijah potekal na daljavo. Višje strokovne šole ter visokošolski zavodi izvajajo izobraževalni proces na daljavo po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami. Odprti ostajajo zavodi za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter za izjeme, ki so veljale že v tem tednu, tudi za dijaške in študentske domove.

V naslednjem tednu lahko vrtci na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način.