Jubilejni 10. Startup vikend Novo mesto

Jubilejni 10. Startup vikend Novo mesto

Na Razvojnem centru Novo mesto veliko pozornosti namenjamo delu z mladimi. Eden od načinov je tudi zdaj že tradicionalni Startup vikend Novo mesto. V začetku novembra se je tako odvil že 10. po vrsti, tokrat v spletni izvedbi, na njem pa je svoje podjetniške ideje pod budnim očesom mentorjev razvijalo 120 osnovno- in srednješolcev iz skupno 15 šol. Letos so ponovno sodelovali učenci iz OŠ Žužemberk in OŠ Prevole. Podjetniške aktivnosti za mlade finančno podpira tudi Občina Žužemberk.

Udeleženci so osvojili elemente poslovnega modela. Preučili so težavo, za katero so razvili rešitev. S pomočjo anket, ki so jih razposlali naokrog, so pridobili uporabne povratne informacije za izboljšavo njihovih produktov ali storitev in se tako še bolj približali potencialnemu kupcu. Na zaključni prireditvi so ekipe svoje podjetniške ideje in prototipe predstavile pred komisijo, starši, sorodniki in prijatelji.

Učenci OŠ Žužemberk so ustvarili podjetniško idejo Darilč’k in z njo osvojili prvo mesto. Gre za spletno stran, ki kupcem olajša iskanje popolnega darila za ljubljeno osebo, ki ga algoritem določi na podlagi določenih kriterijev. Komisija je kot drugo najboljšo idejo razglasila »plašilnik za divjadi«, ki so ga ustvarili učenci OŠ Prevole. Učenci so bili nagrajeni z vstopnicami za sobo pobega in plezalni center.

Učitelj drugouvrščene ekipe, Gregor Torkar, ki učence spremlja in mentorira na podjetniških aktivnostih, pravi, da so podjetniške aktivnosti odlične, saj otroke spodbujajo k razmisleku, h kritičnemu mišljenju in k ustvarjalnosti. 

Kako naprej?

Učenci in dijaki bodo svoje ideje še nadgradili: podrobneje bodo raziskali trg, preučili potencialne kupce, dodelali prototipe, svoje delo pa predstavili na regijskem tekmovanju podjetniških idej mladih POPRI, ki bo 8. marca 2022.

Anja Jakše, Razvojni center Novo mesto