Mreža AED

Mreža AED

V žužemberški občini se mreža avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED) iz leta v leto širi. Zadnjega so minuli konec tedna prevzeli v Gradencu.

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ 2 gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo. Uporaba AED je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak. V primeru srčnega zastoja takoj začnemo s temeljnimi postopki oživljanja, če pa imamo na voljo tudi defibrilator, vklopimo napravo in se ravnamo po govornih navodilih.

AED je smiselno uporabiti, če ga lahko dostavimo v manj kot štirih minutah. V nasprotnem primeru izvajamo temeljne postopke oživljanje brez defibrilatorja.

 

Lokacije AED v občini Žužemberk

  1. Zdravstvena postaja Žužemberk, Jurčičeva 32,
  2. sedež Občine Žužemberk, Grajski trg 33,
  3. gasilski dom PGD Dvor, Dvor 95,
  4. gasilski dom PGD Hinje, Hinje 38,
  5. gasilski dom PGD Ajdovec, Dolnji Ajdovec 21,
  6. gasilski dom PGD Šmihel pri Žužemberku, Šmihel pri Žužemberku 38,
  7. gasilski dom PGD Križi pri Žužemberku, Vrh pri Križu 17,
  8. gasilski dom PGD Reber, Reber 16,
  9. pri Vidmarjevih, Gradenc 25.

 

Video navodila za uporabo defibrilatorja