Danes tudi uradno v Sloveniji konec epidemije

Danes tudi uradno v Sloveniji konec epidemije

Z današnjim dnem je v Sloveniji tudi uradno končana epidemija koronavirusa COVID-19, ki je življenje v državi ustavila 13. marca. V tem času je bilo v Sloveniji 1473 potrjenih primerov okužbe z virusom, 109 ljudi je umrlo.

Veseli smo lahko, da v občini Žužemberk nismo zabeležili primerov okužb, za kar se vsem zahvaljujemo za upoštevanje ukrepov. S skupnimi močmi smo dokazali, da lahko omejimo tudi takega nevidnega sovražnika. Kljub temu še vedno obstaja nevarnost širjenja okužb z virusom, zato je treba še naprej dosledno upoštevati medsebojno razdaljo, higieno rok in kašlja ter izolirati bolne. V zaprtih javnih prostorih sta priporočljiva razkuževanje rok in nošenje maske oziroma rute ali šala, kar pa med drugim denimo tudi med potniki v javnem prometu ostaja obvezno.

Zaščitne maske morajo še naprej obvezno uporabljati osebe z respiratornimi obolenji, zaposleni v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti, zaposleni v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami ter vsi obiskovalci zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami.

Na javnih mestih se lahko zbira in druži do največ 200 oseb hkrati na istem mestu. Obenem znova lahko obratujejo nastanitveni objekti z več kot 30 sobami, prav tako so gostom spet na voljo nastanitveni objekti za potrebe zdraviliškega zdravljenja, središča za velnes in fitnes, bazeni ter vodne dejavnosti.

Še naprej pa do nadaljnjega ostajajo zaprte diskoteke in nočni klubi, prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

Prepovedana pa je tudi prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih.

Več informacij lahko najdete tukaj.