Počasi se normalizira življenje v naši sredini

Ker v nacionalni raziskavi o razširjenosti COVID-19 niso potrdili nobenega novega primera okužbe, se je Vlada RS odločila za bolj pogumno sproščanje omejitvenih ukrepov. Za vas smo izbrali najpomembnejše. Obveščamo vas, da se s četrtkom, 30. aprilom 2020, odpravlja omejitev gibanja na občine, tako da boste občani lahko urejali nujne in težko pričakovane obveznosti tudi izven meja naše občine. Prav zaradi tega ocenjujemo, da se bo povečal promet po naših cestah, zato občanke in občane prosimo za previdno in strpno vožnjo.

Seznanjamo vas predvsem z rahljanjem ukrepov, povezanih z vzgojno-izobraževalnim sistemom in njihovimi aktivnostmi. Naši otroci se bodo v vrtce in šole tako vrnili po 18. maju. Odpiranje bo postopno, najprej se bodo vrnili najmlajši in maturantje, so še sporočili iz ministrstva za šolstvo. Po prvomajskih praznikih lahko na več nivojih pričakujemo normaliziranje javnega življenja, odprli se bodo frizerski, kozmetični in masažni saloni, kulturne ustanove, kot so muzeji in galerije … Med bolj pozitivne novice sodi tudi zelena luč za sklepanje zakonskih zvez.

K sproščanju omejitev je pripomogla ugodna epidemiološka slika v zadnjih dnevih, so sporočili iz Vlade RS. Po zadnjih podatkih so v Sloveniji potrdili skupaj 1418 okuženih, doslej je zaradi nove koronavirusne bolezni umrlo že 89 ljudi. V prihodnjih dneh se bodo ob ugodni epidemiološki sliki sproščale tudi številne druge omejitve.

Zbiranje ljudi na javnih površinah, množične prireditve in športni dogodki so do nadaljnjega še vedno prepovedani. Obvezno ostaja nošenje mask, razkuževanje rok in socialna distanciranost, zato občane znova opozarjamo, da se tega strogo in dosledno držite.

Jože Papež, župan: »Drage občanke in občani, hvala vam za potrpežljivost in doslednost pri spoštovanju omejitev v teh težkih in napornih časih. Brez vas nam ne bi uspelo. Hvala zlasti vsem tistim, ki ste priskočili na pomoč ljudem v stiski, v pomanjkanju medicinske opreme … Prva »bitka« je dobljena, a čaka nas še dolgotrajna preizkušnja, na katero ni prav nihče pripravljen. Na občini bomo skušali iskati najboljše rešitve za vse, veseli pa bomo tudi vaših dobronamernih predlogov in mnenj. Ne glede na zapovedano distanco ostajajo naša vrata odprta. Hvala.«