Partnerska mesta

Občina Žužemberk dobro sodeluje tudi s pobratenimi mesti oz. občinami iz tujine. S kulturnim udejstvovanjem in izmenjavo izkušenj ter dobrih praks bogatimo drug drugega.

 

Občina Čachtice, Slovaška

Obec Čachtice (Slovaška)

Občina Čachite je občina v Republiki Slovaški. Nahaja se v regiji Trenčin, v okraju Novo mesto pri Vahi. Po podatkih iz leta 2010 je njena površina 32.57 km2 , ima 3840 prebivalcev, ki živijo le v enem naselju. Čachtice najbolj zaznamuje grad Čachtice, ki leži približno 2,5 km iz središča mesta in je bila njegova najpomembnejša lastnica Elizabeta Bathory. V Čachticah je bilo leta 1847 prvo srečanje Slovaških književnikov imenovano Tatrin s katerim so utemeljili Slovaščino kot samostojni jezik.

V Čacticah si je vredno ogledati tudi renesančno graščino Draškovič, Čachtiško podzemlje, romansko katoliško cerkev, gotsko kapelo sv. Antona, baročni Marijin steber, vinsko klet …

Dogodki na gradu Čachtice in v mestu:

  • april – Otvoritev poletne turistične sezone na gradu Čachtice in razstavo slik Mag. Katarine Orthove
  • avgust – Čachtiška veselica Mesta Čachtice in MSKS
  • oktober – Zaključek poletne turistične sezone na gradu Čachtice
  • december – Silvestrovanje in pričakovanje novega leta na gradu Čactice

www.cachtice.sk

 

Pregrada, Hrvaška

Grad Pregrada (Hrvaška)

Pregrada leži na naj zahodnejšem delu hrvaškega Zagorja, v Krapinsko-zagorski županiji, med reko Sotlo in obronki Maceljske gore. Mesto leži pod vznožjem Kunagore v dolini rečice Kosteljine. V tem slikovito-hribovitem kraju se nahaja osemdeset naselij, od vasi, zaselkov in največjega mesta Pregrade. Pregradski okraj je v srednjem veku pripadal Kostelskem gospostvu.

Celotno območje občine ima površino 67 km2, in po zadnjem popisu ima 6594 prebivalcev. Do avtoceste in železnice je 25 km, do letališča Franjo Tuđman pa 71 km. Pregrada je od Zagreba oddaljena 66 km, od Reke 209 km.

Odmevni dogodki:

  • Branje grojzdja Pregrada
  • Kostelska Uskrsna pištola

www.pregrada.hr

 

Golubac, Republika Srbija

Golubac (Srbija)

Golubac se nahaja v enem izmed najlepših predelov Balkana, tam kjer je Donava najširša, narava še neokrnjena in kjer je še čarobnost najmočnejša. Golubac leži na desnem obrežju reke Donave, ki spominja na morsko plažo z urejeno obalo in skrivnostno trdnjavo v ozadju. Če želite doživeti dogodke ali uživati v neokrnjeni naravi, boste v Golubcu ob izjemno prijaznih in gostoljubnih domačinih našli nekaj zase. Dobrodošli v mestu, ki vas bo očaralo s svojo čarobnostjo in v katerega se boste vedno radi vračali.

Vsako leto organiziramo več kot 20 prireditev, med katerimi so najpomembnejše:

  • ‘Džipijada’, avtomobilistična prireditev, ki se odvija drugi vikend v februarju.
  • ‘Sajam Dunava’ – Sejem Donave, tri dnevna prireditev, ki tradicionalno poteka zadnji vikend v julij z ‘Golubačkim kotlićem’, tekmovanju v kuhanju riblje obare.
  • Državno prvenstvo in mednarodni pokal Golubca v jadranju, ki se navadno odvija drugi vikend v avgustu.

www.golubac.rs

 

Naberezhnye Chelny, Rusija, Republika Tatarstan

Naberezhnye Chelny (Rusija)

Naberezhnye Chelny – je največje mesto v Republiki Tatarstan v Rusiji. Leži na severovzhodu republike, na levem bregu reke Kama. Eden najodmevnejših festivalov, ki se odvijajo v mestu, je nacionalni praznik Sabantuy. Kot si je nemogoče predstavljati Grčijo brez olimpijskih iger, Španijo brez bikoborbe, si je nemogoče predstavljati življenja Tatarov brez Sabantuy-a. Sabantuy je najstarejši tradicionalni festival tatarskega naroda.

Ta praznik se odvija v juniju, ko kmetje zaključijo spomladanska dela na poljih. Najbolj značilno tekmovanje za praznik Sabantuy je bil, in je še vedno, rokoborba s tradicionalnim pasom imenovana «Koresh». Zmagovalec dobi dragoceno tradicionalno darilo – živo ovco. Ostale priljubljene igre so še: vlečenje vrvi, “izpuliti palico”, vzpenjanje po nagrado na visok lesen drog.

Sabantuy je vključen UNESCO-ov seznam nesnovne kulturne dediščine.

http://nabchelny.ru/